Soon more new items online

10 jaar ondernemerschap: van zout tot mierzoet

  • Geplaatst op
  • Door Miranda Smid
  • 0

Ondernemerschap is meer dan het runnen van je business, een kans tot persoonlijke ontwikkeling!

10 Jaar ondernemerschap: van zout tot mierzoet

 

Deze maand is het 10 jaar geleden dat Chaos and Order is opgericht. Ik heb teruggekeken op de afgelopen 10 jaar en kom tot de conclusie dat het ondernemerschap voor mij een vorm van persoonlijke ontwikkeling is. Er zijn externe factoren die je niet kunt beïnvloeden maar wel je eigen kijk en handelen erop. Belangrijk is je eigen passie te blijven volgen en op die reis komt je van alles tegen.

 

De eerste jaren ging vooral over het opstarten van Chaos and Order, zonder inkomen en heel hard werken. Het was in de tijd dat de crisis was begonnen maar ook het internet op kwam. Het idee van het bedrijf was om een online brand te worden maar al snel volgden ook de winkels. Mooie namen in retail waar ik graag wilde liggen, werden klant. Het product en de timing waren goed en er was vraag uit de markt. Dan wordt al je inspanning beloond en hoef je niet meer alles wat er wordt verdiend, te investeren en kan je er een inkomen uit halen.

 

Maar het ondernemerschap is meer dan alleen maar successen behalen, baden in succes is heerlijk maar de kansen om je te ontwikkelen komen in andere tijden. Juist als het tij keert, word je gedwongen om verder te kijken, anders te kijken, binnen in jezelf te kijken. Soms matchen dingen niet meer met wie je bent of wie je aan het worden bent en moetje nieuwe wegen inslaan. Wat ik eigenlijk al langer wilde, een nieuw damesmerk naar mijn eigen smaak, maar nog niet aandurfde, moest gaan gebeuren.

 

Is dit makkelijk? Nee, zeker niet!

Ik had al een keer een merk (Chaos and Order) opgestart maar dat was vanuit een andere positie en geeft geen garantie. Toen met een compagnon en ik was nog getrouwd.

In deze nieuwe situatie ben ik verantwoordelijk voor het inkomen voor mij en mijn kinderen en een dak boven ons hoofd. Geen financiële achterban, geen sparringpartners en een lopende overnamefinanciering. Ik moest compleet op mezelf gaan vertrouwen en dan kom je van alles in jezelf tegen in vormen van “mitsen en maren”. Onder andere angsten en onzekerheden over de toekomst, verlies van zelfvertrouwen, angst om wat je hebt, los te laten en angst om jezelf te laten zien. Ook wordt er een beroep gedaan op je doorzettingsvermogen en je vertrouwen in de toekomst. Vertrouwen hebben in een goede afloop, wat dat ook is. Dit zal je moeten aangaan om je te kunnen ontwikkelen en tot iets nieuws te komen.

 

En als je doorzet omdat het je passie is, gebeuren vaak de mooiste dingen. De eerste reacties op de collectie van Miss Chaos zijn goed en motiveert om door te gaan.  

Ik ken de toekomst niet maar een grotere beloning dan dit kan ik mij niet wensen, nu is het even zoet, mierzoet.

Reacties

  1. Wianda Wianda

    Je mag echt super trots op jezelf zijn 'Miertje' :-) Dit heb je mooi door je wilskracht, moed,
    voelsprieten en hard werken bereikt!! En ik ben daarom ook als je vroegere overbuurmeisje trots op jou. Knap gedaan en ga zo door!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »